Szukasz inspiracji na zdrowe i odżywcze posiłki do PEG-a? W tym wpisie znajdziesz trzy sprawdzone przepisy, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych i pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.
Podstawą zdrowego żywienia powinien być odpowiedni dobór składników. Warto kierować się zasadami racjonalnego żywienia, które można zobrazować za pomocą Talerza Zdrowego Żywienia. Dzięki temu każdy posiłek będzie pełnowartościowy i odpowiednio zbilansowany.
Zapraszam do kuchni – oto trzy przepisy na wartościowe posiłki do PEG-a!
Owsianka z gruszką – odżywcza i lekkostrawna
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 duża gruszka
- 2 łyżki jagód goji
- 1 szklanka napoju migdałowego
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki skyru
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz skyru i oleju) umieść w garnku i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia.
- Dokładnie zmiksuj na jednolitą konsystencję.
- Do odmierzonej porcji dodaj skyr i olej z pestek dyni, wymieszaj i podawaj.
Dlaczego warto? Jagody goji to silny antyoksydant, który pomaga w redukcji stanów zapalnych w organizmie.

Gryczanka z batatem – sycący i bogaty w białko posiłek
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 3,5 szklanki napoju migdałowego
- 1 duży batat
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżka białka roślinnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz białka i oliwy) włóż do garnka i gotuj przez 15-20 minut od momentu wrzenia.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Do odmierzonej porcji dodaj białko roślinne i oliwę, wymieszaj i podawaj.
Dlaczego warto? Kasza gryczana to bogactwo błonnika, minerałów (wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, potas) oraz witamin (E, B1, B2).

Jabłka z żurawiną i orkiszem – naturalne wsparcie odporności
Składniki:
- 3 jabłka
- garść ekologicznej żurawiny (niesiarkowanej)
- plaster imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 3 goździki
- 2 łyżki grysiku orkiszowego
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki jogurtu kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, pokrój i umieść w garnku.
- Dodaj żurawinę, przyprawy i wodę, doprowadź do wrzenia.
- Po 5 minutach dodaj grysik i gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu, mieszając.
- Wyjmij goździki, zmiksuj na gładką masę.
- Do odmierzonej porcji dodaj miód i jogurt kokosowy, wymieszaj.
Dlaczego warto? Imbir, kurkuma i goździki wspierają organizm w budowaniu odporności.

Dzięki tym przepisom z łatwością przygotujesz zdrowe i odżywcze posiłki do PEGa.
Potrzebujesz indywidualnego planu żywienia?
Jeśli karmienie PEGiem wiąże się z wyzwaniami, takimi jak:
✅ trudności w komponowaniu posiłków,
✅ refluks,
✅ brak przyrostu masy ciała,
✅ ulewania,
✅ wymioty,
✅ zaparcia lub biegunki –
zapraszam Cię na konsultację online! Podczas spotkania ustalimy indywidualny plan żywienia, dopasowany do Twoich potrzeb.
👉 Skontaktuj się, aby umówić spotkanie!
Artykuł zawiera wskazówki z zakresu zdrowego żywienia, nie jest poradą medyczną.