Jeśli zastanawiasz się jak prawidłowo komponować zdrowe posiłki to jesteś w dobrym miejscu. W tym wpisie znajdziesz proste podpowiedzi na to jak zacząć jeść smaczne i zdrowe posiłki. Podzielę się z Tobą swoimi doświadczeniami w tym zakresie, podam przykłady dobrze zbilansowanych posiłków i w ludzki sposób przedstawię, że zdrowe gotowanie nie jest niczym trudnym.
Obejrzyj to nagranie i dowiedz się jak komponować zdrowe i pełnowartościowe posiłki dla siebie, dla dziecka, dla całej rodziny. Zrobisz dzięki temu krok w kierunku zdrowego stylu życia i zapobiegania wielu chorobom.
JAK JEŚĆ ZDROWE POSIŁKI
Nawet jeśli mówisz ”mam dwie lewe ręce w kuchni”, nie wiesz jak zrobić zdrowe śniadanie czy obiad a zalecenia jedzenia minimum 500 g warzyw i owoców dziennie wydają Ci się nierealne to wiedz, że ucząc się i działając konsekwentnie zajdziesz daleko. Nie będę ukrywać, że zawsze będzie łatwo i nigdy nie będziesz chciała rzucić garnkami. Bywają u mnie też czasem takie dni, że mam dość tego zdrowego gotowania i to jest ok.
Zależy mi na tym żeby każdy zobaczył, że zdrowe gotowanie nie jest niczym trudnym. Że nie wykracza ponad nasze możliwości. Że nie potrzebujemy jadłospisu spisanego co do kalorii, co do posiłku bardzo restrykcyjnie. Bo bardzo często na tych restrykcjach się wywalamy, odpuszczamy i mówimy, że zdrowe gotowanie jest trudne. To czego potrzebujesz to nauczyć się dobrego komponowania zdrowych posiłków.
METODA TALERZA, CZYLI JAK DOBRZE KOMPONOWAĆ ZDROWE POSIŁKI
Talerz zdrowego żywienia niech będzie dla Ciebie bazą do zdroworozsądkowego, mądrego komponowania posiłków. Talerz może być modyfikowany pod konkretne wyzwania jak dieta antyalergiczna, dla osób z insulinoopornością, dieta w profilaktyce zaparć czy refluksu. Wyobraź sobie, że każdy Twój posiłek mieści się na jednym talerzu.
WARZYWA I OWOCE W DIECIE
Talerz zdrowego żywienia zakłada, że jego połowa – tak zwana “zdrowa połowa” – to warzywa i owoce. Z tego trzy czwarte to warzywa, a jedna czwarta to owoce. Nie musisz się tego trzymać bardzo ściśle. Nauczysz się działać intuicyjnie i w taki też sposób zaczniesz swobodnie komponować zdrowe posiłki.
Warzywa i owoce są niezbędne pod kątem działania przeciwzapalnego. W dobrze zbilansowanym posiłku mówimy o dobrostanie. Likwidując stany zapalne o ten dobrostan zadbasz. Z warzywami i owocami wesprzesz odporność, regularne wypróżnienia i super skórę.
JAK PRZYGOTOWAĆ POŻYWNE POSIŁKI
Co jest potrzebne żeby zdrowo gotować? Dobrze zaopatrzona lodówka i szafki kuchenne. Brzmi to jak truizm bo niby każdy to wie, ale nie każdy to robi. Może mówisz, że trudno jeść minimum 500 g warzyw i owoców. Kiedy będzie ci łatwiej? Jak będziesz mieć je w domu.
Jedz warzywa i owoce sezonowe. Poza sezonem korzystaj z mrożonek. Warzywa gotuj na parze, piecz w piekarniku, duś w małej ilości wody lub zjedz na surowo. Owoce super będą na surowo. Kiedy jesteś na diecie lekkostrawnej poddaj je lekkiej obróbce termicznej co oznacza duszenie albo gotowanie na parze.
PEŁNOZIARNISTE PRODUKTY ZBOŻOWE
Jedna czwarta to zboża pełnoziarniste. Dobrej jakości kasze i płatki. Minimalizuj białą mąkę, biały chleb, biały ryż, makarony pszenne. Wybieraj produkty zbożowe pełnoziarniste, ponieważ zawierają błonnik, który między innymi zapewni Ci uczucie sytości, będzie regulować Twoje trawienie. Zboża pełnoziarniste to również bogactwo witamin z grupy B i składników mineralnych.
Wypróbuj kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, orkisz, komosę ryżową, amarantus czy brązowy ryż.
BIAŁKO
Ostatnia jedna czwarta talerza to białko. Białka budują tkankę mięśniową, kości, zęby, skórę, włosy i paznokcie. Uszczelniają naczynia krwionośne. Pomagają w gojeniu się ran. Mają wpływ na jakość wzroku. Regulują trawienie i gospodarkę wodną. Są niezwykle ważne w budowaniu odporności i w profilaktyce niedokrwistości.
Źródła białka to mięso, nabiał, jajka, strączki, orzechy, pestki.
Więcj o roli białka w diecie przeczytasz w artykule: BIAŁKO W DIECIE
JAK PRZYGOTOWAĆ ZDROWE POTRAWY
Do zaleceń “zdrowego talerza” dołóż zdrowe tłuszcze. Postaw na Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Dzięki temu wspierasz między innymi jego układ nerwowy czy układ krążenia i pomagasz zwalczać stany zapalne.
Jakie zdrowe tłuszcze wybrać? Skorzystaj z tych podpowiedzi: oliwa, olej lniany, olej z awokado, olej rzepakowy, olej konopny, olej z wiesiołka, olej z orzechów włoskich.
Pamiętaj o nawodnieniu. Trzymaj się trzydziestu mililitrów na kilogram masy ciała. Im więcej ważysz, tym więcej pijesz.

Dzięki, że jesteś ze mną:)
Wierzę, że podpowiedzi, które dostałaś w tym wpisie pozwolą Ci wprowadzać zdrowe zmiany w Twoim żywieniu.
Jeśli potrzebujesz indywidualnego podejścia do swojego żywienia zapraszam Cię na sesję zmiany nawyków żywieniowych. Wspólnie przeanalizujemy Twój styl życia, określimy cele i zaplanujemy działania służące ich realizacji.
Podczas spotkań pracujemy nad wdrożeniem dobrych nawyków i eliminacją tych, które Ci nie służą. Ustalamy plan żywienia i suplementacji.