W tym artykule podpowiem Ci jak komponować wysokokaloryczne posiłki do pega. Chcę Ci pokazać, że trzymając się kilku zasad, dodając odpowiednie składniki dasz radę w naturalny sposób zwiększyć kaloryczność posiłków do pega.
Częstym wyzwaniem przy karmieniu pegiem jest kaloryczność jedzenia, dlatego że waga Twojego dziecka stoi w miejscu. Nawet o 100 gram nie chce drgnąć. Zaczynasz szukać rozwiązań, zastanawiać się jak zwiększyć ilość kalorii żeby dziecko chociaż trochę przytyło. Nawet napisałabym jak upchnąć więcej kalorii w niewielkim objętościowo posiłku, ponieważ w wielu przypadkach ilości jedzenia nie są duże.
NIE LICZ KALORII
Jak masz nie liczyć kalorii skoro potrzebujesz przygotować wysokokaloryczne posiłki do pega? To założenie może budzić zdziwienie, na pierwszy rzut oka być może brzmi dla Ciebie niedorzecznie. Uwierz mi, że to w trosce o Ciebie. Dlaczego nie chcę żebyś liczyła kalorie?
Liczenie kalorii to dodatkowa robota. To kolejny stresogen. Czy dałam wystarczająco dużo kalorii? A co jeśli posiłek do pega ma o cztery kalorie za mało? Wystarczy, że liczysz mililitry, strzykawki, pilnujesz godzin karmienia, picia, podawania leków. Są zabiegi, rehabilitacje, rewalidacje, terapie, wizyty, kontrole. Jest jeszcze życie.
Na początku drogi z karmieniem domowym jedzeniem do pega możesz potrzebować wsparcia w zakresie informacji ile kalorii ma dany posiłek. Zachęcam Cię do skorzystania z darmowych aplikacji do liczenia kalorii, które możesz bezpłatnie pobrać na telefon. Są to między innymi aplikacje takie jak Fitatu czy Fat Secret. Dużym wsparciem może być też strona www.ilewazy.pl gdzie znajdziesz gramaturę, kaloryczność i wartości odżywcze wybranych produktów.
Traktuj te narzędzia jako podpowiedzi, a nie jak wyrocznię przy gotowaniu jedzenia do pega. Jak już będziesz gotować, mieszać i miksować to zaczniesz intuicyjnie łączyć składniki. Wierzę też, że gotowanie domowego jedzenia do pega może zacząć sprawiać Ci radość i satysfakcję.


JAK KOMPONOWAĆ POSIŁKI DO PEGA
Jedzenie do pega to nie tylko kalorie i bilans energetyczny. Posiłki pegowe to nie jedynie skrupulatnie liczone mililitry. Pomyśl proszę o żywieniu jak o zapewnieniu dobrostanu.
Białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały, błonnik. To wszystko odżywia, wzmacnia, reguluje, może zapewnić dobrostan dziecka. A ten dobrostan zmienia jakość życia całej rodziny.
Niech każdy posiłek domowy do pega będzie zgodny z założeniami racjonalnego żywienia i talerza zdrowego odżywiania. Połowa tego talerza to warzywa i owoce, jedna czwarta to węglowodany złożone, ¼ białko i tłuszcze. Do tego odpowiednie nawodnienie – 30 ml na kilogram masy ciała.

Dlaczego żywienie pegiem jest dużym wyzwaniem? Bo często w pakiecie są wzdęcia, zaparcia, wymioty, refluks, ulewanie, brak przyrostu masy ciała, alergie, nietolerancje pokarmowe. Wtedy ten talerz żywienia trzeba zmodyfikować pod konkretne wyzwania. Jest to do zrobienia. Pamiętaj – celem jest dobrostan osoby karmionej pegiem.
W tym artykule skupimy się na wyzwaniu jakim jest brak przyrostu masy ciała.
CO DODAĆ DO POSIŁKÓW DO PEGA
Żeby domowe posiłki do pega były bardziej kaloryczne możesz dodać składniki, które proponuję poniżej. Oczywiście potrzebujesz wziąć pod uwagę alergie, nietolerancje pokarmowe czy założenia diety przeciw refluksowej. Nie każdy składnik będzie odpowiedni dla każdej osoby. Te założenia ogólne koniecznie trzeba dostosować do indywidualnych potrzeb dziecka karmionego pegiem.
Jeśli jesteś na początku przygody z naturalnym karmieniem pegiem zmiany wprowadzaj stopniowo. Zasady, które prezentuję w tym wpisie to taki full-zestaw. Jak zaczynasz to idziesz krok po kroku, a nie od razu na całość.
10 ZASAD WYSOKOKALORYCZNYCH POSIŁKÓW DO PEGA
1. Każdy posiłek do pega niech będzie posiłkiem pełnowartościowym.
Ma być źródłem białka, tłuszczy i węglowodanów oraz bogactwem witamin, minerałów i błonnika. Co to oznacza w praktyce? Wyobraź sobie jogurcik. Fajne, szybkie i proste drugie śniadanie albo podwieczorek. Niestety jeśli potrzebujesz zwiększyć kaloryczność posiłków do pega to taki jogurt nie będzie wystarczający dla Twojego dziecka. Jogurt może być jednym z elementów całego posiłku. Możesz dodać go do ugotowanej kaszy lub płatków z warzywami lub owocami i uzupełnić jeszcze olejem. “Napakuj” odżywczo i kalorycznie każdy mililitr jedzenia do pega lub sondy.
Jeśli zaczynasz przygodę z domowym gotowaniem do pega i potrzebujesz zobrazować sobie taki posiłek to zobacz tutaj przykładowe przepisy do pega na bazie kaszy jaglanej
2. Jedzenie do pega gotuj na napoju roślinnym zamiast na wodzie.
Dla mnie kilka lat temu był to przełom w myśleniu o wysokokalorycznym jedzeniu do pega. Dla wielu z Was może się to stać totalnym game changerem przy naturalnym karmieniu pegiem. W 100 ml napoju migdałowego jest 35 kcal. W 100 ml wody jest 0 kcal. Zobacz, już jesteś do przodu o 35 kalorii jeśli kaszę lub płatki ugotujesz na napoju roślinnym zamiast na wodzie.
Do wyboru masz następujące napoje roślinne: kokosowy, migdałowy, owsiany, jaglany, ryżowy, sojowy, z orzechów laskowych. Wybierając napój roślinny dla swojego dziecka zwróć uwagę czy w składzie jest cukier. Jest to istotne jeśli Twoje dziecko ma zalecenia eliminacji cukru.
3. Do każdego posiłku dodaj oliwę lub olej.
Jedna łyżeczka oliwy to 41 kalorii. Dużym plusem jest to, że dodając oliwę lub olej do jedzenia pegowego nie dolewasz pustych kalorii. Zapewniasz swojemu dziecku NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Dzięki temu wspierasz między innymi jego układ nerwowy czy układ krążenia i pomagasz zwalczać stany zapalne. To łatwe i zdrowe uzupełnienie kaloryczne dla osób, które potrzebują przytyć.
Jakie zdrowe tłuszcze wybrać? Skorzystaj z tych podpowiedzi: oliwa, olej lniany, olej z awokado, olej rzepakowy, olej konopny, olej z wiesiołka, olej z orzechów włoskich.

4. Żeby zapewnić dodatkowe kalorie to posiłki pegowe uzupełniaj pastami orzechowymi.
Masła i pasty orzechowe sprawdzą się idealnie jako zdrowy wysokoenergetyczny dodatek do kasz i płatków z warzywami lub owocami. To bardzo dobre źródło składników mineralnych takich jak fosfor, potas, magnez. Dbasz dzięki nim nie tylko o zwiększenie kaloryczności posiłku, ale też o pracę układu nerwowego i mięśniowego Twojego dziecka.
Na rynku dostępnych jest wiele dobrej jakości naturalnych past orzechowych bez dodatku soli, cukru czy tłuszczów utwardzonych. Przykładowe masła i pasty orzechowe to: pasta kokosowa, masło orzechowe, pasta sezamowa – tahini, pasta migdałowa czy pasta z nerkowców.
5. W diecie wysokokalorycznej do pega używaj miodu.
Jedna łyżeczka miodu to 40 kalorii. Zobacz jak mały dodatek na przykład połowy łyżeczki miodu może podbić kaloryczność jedzenia do pega. Miód jest godny polecenia, poniewaz oprócz kalorii ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zaliczamy do nich działanie bakteriobójcze, wspomaganie regeneracji i oczyszczania organizmu. Miód poprawia trawienie i wzmacnia układ odpornościowy.
Jeśli zastanawiasz się jaki miód jest najzdrowszy dla dzieci to przy wyborze zwróć uwagę na jego pochodzenie i skład. Wybieraj miód ze sprawdzonej pasieki, od zaprzyjaźnionego pszczelarza. A jeśli nie masz dostępu do zaufanego źródła miodu to na rynku znajdziesz dużo miodów wysokiej jakości.
Jaki miód wybrać dla dziecka? Mogę zaproponować Ci miód gryczany, wrzosowy, lipowy, nawłociowy, spadziowy lub miód Manuka.
6. Doskonałym uzupełnieniem posiłków do pega pod kątem kalorycznym i odżywczym będą superfoods.
Mój wybór to nasiona chia, nasiona konopii i nasiona lnu. Przykładowo łyżeczka chia to 24 kalorie, a nasion konopii to 31 kalorii.
Dodając do domowych posiłków do pega te nasiona chia, konopii i lnu dostarczasz organizmowi Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, super jakości białko roślinne, błonnik, minerały, witaminę E i witaminy z grupy B. Dzięki temu wzmacniasz odporność, dbasz o regenerację organizmu i wspomagasz pracę układu trawiennego.

7. Dodaj białko roślinne w proszku.
Żeby zwiększyć kaloryczność posiłku do pega nie zwiększając przy tym jego objętości rozwiązaniem może być dodanie białka roślinnego w proszku do posiłków, w których nie ma mięsa. Białka mogą służyć jako źródło energii. Mogą także wspomagać budowę tkanki kostnej oraz tkanki mięśniowej.
Białko roślinne pełni ważną rolę w diecie sportowców. Jest niezbędne do budowy oraz regeneracji tkanki mięśniowej i ścięgien. W wielu przypadkach dzieci, które jedzą pegiem mogą być traktowane jak sportowcy. Mimo opisu “dziecko leżące” najczęściej dzieciaki pegowe mają codzienną fizjoterapię, będącą odpowiednikiem treningu. Dodatkowo spastyka występująca na przykład w związku z mózgowym porażeniem dziecięcym jest ogromnym wydatkiem energetycznym.
Spośród białek roślinnych proponuję białko konopne, izolat białka sojowego, białko z grochu i pestek dyni lub białko ryżowe.
8. Pestki znajdują się także wśród zaleceń wysokokalorycznego żywienia pegiem.
Przykładowo jedna łyżeczka pestek dyni to 28 kalorii, a pestek słonecznika to 29 kcal. Nasiona i pestki możesz dodać do gotowania kaszy lub płatków na napoju roślinnym jak również wsypać do posiłku tuż przed jego zmiksowaniem do pega.
Pestki w diecie to źródło witaminy E będącej bardzo silnym antyoksydantem. Posiłki do pega bogate w witaminę E wspomagają walkę ze stanem zapalnym w organizmie, przyczyniają się do wzmocnienia układu immunologicznego.
Do posiłku pegowego możesz wsypać sezam, pestki dyni lub pestki słonecznika.
9. Wybierając ryby lub mięso jako składnik domowych wysokokalorycznych posiłków do pega zwróć uwagę na łososia, halibuta i kaczkę.
Tłuste ryby jak łosoś czy halibut to doskonałe źródło witamin A, E i D oraz dobroczynnych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Kacze mięso to dobre źródło białka, żelaza, fosforu i witamin z grupy B.
Te bogate w tłuszcz ryby oraz mięso znajdują się wśród zaleceń diety antyalergicznej, która miewa zastosowanie w przypadku osób karmionych pegiem.
10. I last but not least – fermentowane produkty mleczne takie jak skyr i jogurt grecki.
Jeśli potrzebujesz podbić kaloryczność posiłków do pega możesz wybrać jogurt typu greckiego lub skyr zamiast zwykłego jogurtu naturalnego.
Jogurt grecki w porównaniu ze zwykłym jogurtem naturalnym charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu i większą zawartością białka. Skyr w odróżnieniu od jogurtu naturalnego dostarcza organizmowi większą ilość białka. Dodatkowo jogurt grecki i skyr to dobre źródła składników mineralnych i witamin z grupy B.

Temat komponowania pełnowartościowych i wysokokalorycznych posiłków do pega jest tematem obszernym. Często należy wziąć pod uwagę zalecenia dotyczące eliminacji niektórych pokarmów, pomyśleć o zamiennikach wybranych produktów. Zasady, które zawarłam w tym wpisie to zbiór moich osobistych doświadczeń, dzięki którym mogę pomóc Tobie. Mogę wesprzeć Cię w procesie wprowadzania domowego jedzenia do pega jak również na etapie, gdy domowe posiłki są codziennością, ale masz potrzebę ich modyfikacji.
Zapraszam Cię na spotkanie, na którym dowiesz się jak przygotować wysokokaloryczne, pełnowartościowe posiłki do pega.
Podczas spotkania online weźmiemy pod uwagę wszystkie wyzwania związane z karmieniem pegiem (brak przyrostu masy ciała, ulewania, wymioty, refluks, zaparcia, biegunki) i na tej podstawie ustalimy indywidualny plan żywienia pegiem.
Pingback: TRZY SPOSOBY NA REFLUKS W DIECIE DO PEGA - Magdalena Łukasik